Today, as we merely commemorate Independence day in regard to our founding fathers service, I believe that it’s appropriate to add this little note (from Nvidia to Open-AI) as follows,

“and the future of this country lies on this particular technology. We should embrace this technology in the short-run”

[https://blogs.nvidia.com/blog/2016/08/15/first-ai-supercomputer-openai-elon-musk-deep-learning/]

View on Path

Bangun dari tidur siang. Dapet kabar dari grup lintas alumni kalo smalane 16 yang keterima UI ada 27 (6 masuk FKUI) dan 54 / 53 masuk ITB. Ono opo iki rek? Gak keliru ta? Kok aneh yo? Zamanku mbiyen gak sekejam iki rek. Tapi yo percuma lek ga ono sg meneruskan perjuangan di Fisika UI (wkwwkwk)
.
Pic: sebagian smalane 16 yang di ITB.

View on Path

As stated in Gale-Shapley algorithm, the conditions of stable marriage will always be fulfilled. In short, who’s gonna make the first move (proposing) is the winner, i.e: most likely to match their preferences, and the least (being proposed) will get the worst possible couple according to their preferences. This is all about maths. What a beautiful algorithm!

View on Path

Procrastination itu penting banget. Penting banget untuk memunculkan original idea. Tapi ada Inada conditions yang harus terpenuhi. Sehingga productivity (dalam hal ini, idea) bisa stabil dan baik.
(Nguasal)
.
Tapi memang, Adam Grant menjelaskan ini secara gamblang dalam bukunya Originals dan dalam video TED nya mengenai hubungan procrastination dan original idea.
.
Pun jika kita coba sedikit refleksi pada sejarah para great inventor dan Nobel laureates, procrastination masa-masa awal studi dan riset itu sangat besar.
.
Tolong jangan sindir atau hina temen-temen kita yang mungkin sedang ‘bertapa’ dengan sebutan “Kek gak ada aktivitas lain aja” atau “Parah lu gak produktif”.
.
Tolong jangan. Bisa jadi di masa depan, apa yang kita hina ke mereka sekarang sebagai hal yang tidak berguna, akan membawa dunia pada ide yang mengubah pandangan manusia dalam hidup atau memajukan hajat hidup masyarakat melalui kemajuan teknologi.
.
Tolong, jangan.

View on Path

Innalillah wa inna ilaihi rojiun. RIP Ahmed Zewail, Nobel Prize Laureate in Chemistry. Your suggestion regarding investment on fundamental research is very important in shaping American economics, innovation, and technological progress. Your invaluable contribution to the world of science will always be remembered. Thoughts with his family

View on Path